TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Ephedra distachya L.
Magyar név:
Csikófark
Familia:
Ephedraceae
Család:
Csikófarkfélék
Jellemzők: Rendesen 10-20 cm magas, felálló vagy felemelkedő, erősen elágazó, zsúrlóhoz hasonló, lomblevél nélküli kicsiny cserje. Gyöktörzse fás, tarackszerű, hosszú, kúszó. Ágai egyenesek vagy hajlottak, szétterülő, 2-3 mm vastagok, ízeltek, hengeresek, szürkés-zöldek, finoman csíkoltak. Levelei pikkelyszerűek, keresztben átellenesek, 2 mm hosszúak, fehérek, hártyás szegélyűek, középen zöldek, tövükön rendszerint hüvelyszerűen összefüggnek. A hüvely fogai rövidek, háromszögletűek, tompák vagy kihegyezettek. Rendszerint kétlaki. A hímvirágzatok a levélhónaljban, esetleg az ágak végén 4-24 virágból állók, barkaszerű csomókat alkotnak. A virágtakaró kétlevelű hengeres képletté nőtt össze. A porzók messzire kiállók, számuk 2-8 egy virágban, tokjuk ferdén vagy harántul felhasad. A női virágzat kétvirágú. A virágokat pikkelyszerű fellevelek cserépfedélszerűen borítják. Virágtakarójuk csőszerű. Termése piros, húsos, 6-7 mm átmérőjű, gömbölyű tobozbogyó.
Virágzás: Április-június.
Méret: 10-20cm
Élőhely: Homok- és löszpusztákon, dolomitsziklagyepekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: