TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Echinops sphaerocephalus L.
Magyar név:
Fehér szamárkenyér
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: Évelő, 50-200 cm magas, erős orsógyökérrel és felálló egyszerű vagy felső részben kevés ágú szárral. Szára barázdált, a levelek fonákával együtt fehéresen gyapjasan molyhos és a csúcs felé a levelek felső lapjával együtt mirigyszőröktől enyvesen érdes, pelyhes. Alsó levelei nyelesek, a többiek szárölelő vállal ülők, tojásdad-hosszúkásak, szárnyasan szeldeltek, újból tagolt nagy karéjos szeletekkel. A levélcimpák erős szúrós tüskében végződnek. Virágzata hosszú kocsány csúcsán gömbös, 4-8 cm széles. Ebben a gömbvirágzatban minden virágnak külön fészekörve van. Külső fészekpikkelyei kb. 2 cm hosszúak (majdnem olyan hosszúak, mint a virág), lándzsásak, szálkás hegyűek, rojtos-pillás élűek, a belsők szív alakúak. A virág fehér, a termés 7-8 mm hosszú, bóbitája rövid, hártyás, rojtos korona.
Virágzás: Június-szeptember.
Méret: 50-200cm
Élőhely: Nálunk egész országban szórványosan. Erdőszéleken, alföldi tölgyesekben, cserjésekben, erdőirtásokon, utak mellett, töltéseken, száraz romos helyeken, legelőkön él.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: