TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cyperus fuscus L.
Magyar név:
Barna palka
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 3-25 cm magas, egyéves, alacsony termetű növény. A gyökér élénk feketéspiros. A szár a tövétől bokrosan elágazó, élesen háromoldalú, kissé öszenyomott, felálló, felemelkedő vagy kissé elterülő és olyan hosszú vagy hoszabb mint a levelek. A tőlevél-hüvelyek barnák vagy pirosbarnák. A levelek 4 mm-nél nem szélesebbek, simák vagy felül kissé érdesek. A nyelvecske keskeny. Virágzatában a szálas-hosszúkás, 1-2 mm széles, feketés vagy zöldes, sokvirágú tompa füzérkék ülő vagy nyeles fejecskét alkotnak, melyet 3-4 hosszú, murvásodó levél vesz körül. A pelyvák hosszúkás-tojásdadok, tompák, rövid szálkaheggyel, feketésbarnák, zöld csíkkal. A porzók száma 2. A bibeszál háromhasábos, 3 bibével. A termés nagyon kicsi, élesen háromoldalú, sárgásfehér.
Virágzás: Július-szeptember.
Méret: 3-25cm
Élőhely: Közömbös N-kedvelő, síksági-dombvidéki, eurázsiai(mediterrán) faj. Iszapos agyag- és homoktalajokon, mocsaras vízpartokon, folyóhordalékon, rizsföldeken, ártereken, taposott gyomtársulásokban hazánkban is mindenütt gyakori .
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: