TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cyclamen purpurascens MILL.
Magyar név:
Ciklámen
Familia:
Primulaceae
Család:
Kankalinfélék
Jellemzők: 10-20 cm magas, gumós évelő. Gumója nagy, széles, kopasz, felszínen gyökeresedő és hengeres gyöktörzset hajt. A tőkocsány levéltelen, csak tőlevelei vannak, amelyek 2.5-8 cm hosszúak, 2-6 cm szélesek, áttelelnek, szíves-kerekdedek, majdnem vese alakúak, ép vagy kanyargós élűek. Tompák vagy hegyesek, hosszúnyelűek, felső lapjukon szürkén márványozottak, fonákukon borvörösek. A virág bimbós állapotban sodrott, kinyílva vöröses rózsaszín vagy bíboros, bókoló és erősen illatos. A párta 5 cimpája hátrafelé tört, cimpái 15-20 mm-esek, csöve jóval rövidebb a cimpánál. A terméses kocsány pásztorbot szerűen csavarodott és az érett tok magjait spirálrugóhoz hasonló módon löki szét.
Virágzás: Július-szeptember.
Méret: 10-20cm
Élőhely: Üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: