TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cirsium eriophorum (L.) SCOP.
Magyar név:
Gyapjas aszat
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: 60-150 cm magas, vastag orsógyökerű, felálló, erősen ágas, de nem szárnyas szárú, bozontos-gyapjas kétéves növény. Levelei hosszúkás-tojásdadok, fonákukon fehéren molyhosak (a szárra nem futnak le), majdnem tövig szárnyasan szeldeltek. A szeletek keskeny-lándzsásak, igen erős tövisben végződnek. Az alsó szárlevelek rövid nyelűek, a felsők félig szárölelő vállal ülők. Fészkei az ágak csúcsán magánosak, nagyok, 4-10 cm szélesek, összenyomott gömbösek. Fészekpikkelyei leginkább ép élűek vagy rövid, sötét sertéktől pillásak, sűrűn pókháló-gyapjasak vagy csúcsukon kissé kiszélesedők és ritkás sárga sertepillásak. A virágok bíborlila színűek, 30-50 mm hosszúak. Termése 6 mm hosszú, gyengén hosszeres, a bóbita fényesfehér.
Virágzás: Augusztus-szeptember.
Méret: 60-150cm
Élőhely: Vágásokban, legelőkön, szikár gyomnövényzetben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: