TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cerasus avium (L.) MOENCH.
Magyar név:
Vadcseresznye
Familia:
Rosaceae
Család:
Rózsafélék
Jellemzők: 20-ig megnövő, gyengén hajlott törzsű, erős vázágakat képző fa. A kéreg pirosasbarna, fényes, sűrűn lenticellás. Hajtásai vörösesbarnák, szürkén foltosak, ágai fényesek, szürkésbarnák. A rövidhajtások sűrűn gyűrűzöttek a rügypikkelyripacsoktól. A rügyek tojásdadok, hegyesek, barna színűek, a virágrügyek duzzadtak a rövidhajtásokon csomókban állnak. A levelek 6-15 cm hosszúak, elliptikusak vagy visszás tojásdadok, ékvállúak, kihegyesedő csúcsúak, fűrészes szélűek. A levéllemez felülete világoszöld, matt, a fonákon az erezet kiemelkedő, az erek pelyhesek. A pálhák, szélesek, korán lehullók. A virágok csomókban nyílnak, a csészefogak hátrahajlók,a szirmok visszástojásdadok, fehérek. Csontár termései 1-1.5 cm átmérőjűek, pirosak, feketések, édesek vagy kesernyések.
Virágzás: Április-május.
Méret: 1-20m
Élőhely: Gyertyános-tölgyesekben, üde-nyirkos erdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: