TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex stenophylla WAHLBG.
Magyar név:
Keskenylevelű sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 10-40 cm magas, évelő növény. Hoszabb-rövidebb tarackokat fejleszt, a gyöktörzs legfeljebb 1 mm vastag. Szára vékony, felső részén többnyire érdes, élei tompák, néha kissé bókoló. Levelei 1-2 mm szélesek, szálasak vagy a levél széle serteszerűen behajló. Virágzata csúcsálló, rövid, kicsiny, hosszúkás-tojásdad és tömött, kb 18 mm hosszú füzér. A pelyvák széles tojásdadok, gesztenyebarnák kihegyezettek, széles fehérhártyás szélűek, olyan hosszúak vagy hoszabbak, mint a tömlő. A tömlő kerekded- hosszúkás, 7-10 erű, az egyik oldalán sima, a másikon erősen domború, 3-4 mm hosszú. A bibe kettős.
Virágzás: Április-május.
Méret: 10-40cm
Élőhely: Mészkedvelő, sótűrő, síksági-dombvidéki faj. Száraz, homokos, laza vagy kötött agyag- és szikes talajokon, homokpusztákon, homoki réteken és szikár legelőkön, szikes pusztákon és laposokon fordul elő .
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: