TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex elongata L.
Magyar név:
Nyúlánk sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Élénkzöld, gyepes, zsombékos növény. Gyöktörzse rövid. Szára 30-80 cm magas, háromélű, érdes. Tövén az allevelek világosbarnák, szürkések, halványsárgák, néha kissé rózsaszínes árnyalattal, alig foszlók. A levélhüvelyek és levéltövek hasonló színűek, de felfelé világosabbak, zöldesek. A meddő hajtások levélhüvelyei álszárakat alkotnak. A levéllemez 2-5 mm széles, 25-90 cm hosszú, lapos, v. kissé V-keresztmetszetű, fokozatosan vékony, lapos csúcsba keskenyedik, zöld. A virágzat 3-8 cm hosszúságú, megnyúlt, laza, 5-18 füzérkéből áll, a füzérkék ülők. Az alsó virágzati murvalevél hártyás, pelyvaszerű, v. serteszerű, a felsők pelyvaszerűek. A füzérke 5-15 mm hosszúságú, a felső ginandrikus, az alsók termősek. A termős pelyva tojásdad-elliptikus, kb. 2 mm hosszúságú, világos-, v. vörösesbarna, zöld középsávval és széles hártyás szegéllyel. A porzós pelyva 2.5-3 mm hosszúságú, tojásdad-hosszúkás, halvány vörösesbarna, zöld középsávval és széles, hártyás szegéllyel, csúcsa tompa, v. lekerekített. A tömlő lándzsás-ellipszoid, 3-4 mm hosszúságú, belső oldalán lapos, kívül domború, gyakran görbült, hártyás, barnászöld, v. zöld, később barnássárga, v. barna, mindkét oldalán erezett. Töve lekerekített, felső harmadában érdes szélű. Csőre rövid (0.5-0.75 mm), gyengén kétfogú, v. levágott, elöl röviden hasadt. A bibék száma 2. A termés lapított hengeres, nyeles.
Virágzás: Május-június.
Méret: 30-80cm
Élőhely: Égerlápok karakterfaja, egyéb lápokban, lápréteken is előfordul.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: