TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex distans L.
Magyar név:
Réti sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 15-60 cm magas, évelő, igen sűrűn gyepes növény. Szára háromélű, sima és sokkal hoszabb, mint a a lomblevelek. A tőlevél-hüvelyek barnák, a levéllemezek laposak, 5 mm szélesek, simák, finom hegyben végződnek. A murvalevelek a füzérkéknél hoszabbak és a levélhüvelyük is hosszú. Virágzata csúcsán egyetlen nyeles, keskeny-hengeres porzós füzérkét és többnyire 3, egymástól távol álló, nyeles, rövid-hengeres 2-3 cm hosszú termős füzérkét találunk. A termős füzérke pelyvái rézvörösek, zöld középérrel, fehérhártyás szegély nincs, csúcsuk szálkahegyben végződik és finoman fogacskás, rövidebb, mint a tömlő. A tömlő 3-4 mm hosszú, tompán háromélű, sötét rőtszínűen pontozott, elálló, vékony falú, erezett és hosszú, kétfogú csőrbe hegyesedik ki. A termés kicsi, háromélű. A bibék száma 3.
Virágzás: Április-június.
Méret: 15-60cm
Élőhely: Mészkedvelő, sótűrő, síksági-dombvidéki, eurázsiai (mediterrán-kontinentális) faj. Mocsárréteken, lápréteken, szikes laposokon, főleg az alföldi szikes réteken társulásképző , de nedves legelőkön, kövér, kötött agyag-, homok-, szikes- vagy tőzegtalajon is gyakori. Hazánkban mindenütt megtalálható, de különösen a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl szikes laposain elterjedt és gyakori társulásalkotó növény.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: