TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Calamagrostis epigeios (L.) ROTH.
Magyar név:
Siskanád
Familia:
Poaceae
Család:
Pázsitfüvek
Jellemzők: 60-150 cm magas, kúszó tarackú, nádszerű, évelő növény. Szára kemény, merev, felálló, felső részében a levelekkel együtt érdes. Levéllemeze sima vagy összegöngyölődött, 4-20 mm széles, kékeszöld. A nyelvecske 5 mm-nél hosszabb. Bugája nagy, merev, felálló, kalászkái csomósan állnak, szennyes bíborszínűek. Pelyvái szálas-ár alakúak, 4-7 mm hosszúak, hosszú csőrben kihegyezettek, felső felükön összenyomottak, ívesen görbültek. A 3 erű toklász fele akkora, mint a pelyva, fehéres, hártyás szálkája a háta közepéből ered. A toklász tövében álló szőrök 2-szer olyan hosszúak, mint a toklász. Szemtermése hosszúkás, 1.5 mm hosszú, 0.4 mm széles.
Virágzás: Június-július.
Méret: 60-150cm
Élőhely: Száraz tölgyesek tisztásain, homoki gyepekben, folyók partján, üdébb helyeken gyomként terjed.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: