TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Asclepias syriaca L.
Magyar név:
Selyemkóró
Familia:
Asclepiadaceae
Család:
Selyemkórófélék
Jellemzők: 1-2 m magas, vastag, kúszó gyöktörzses, tejnedves, évelő növény. Szára felálló, egyszerű, szőrös. Levelei szórt állásúak, 10-20 cm hosszúak, hosszúkásak vagy kerülékesek, hegyes csúcsúak, alul molyhosak, később kopaszodók. A virágok dús, levélhónalji bogernyőben állnak, hosszú molyhos kocsányúak, 5 tagúak. A csészelevelek keskeny-lándzsásak, kihegyezettek, A párta kerék alakú, vörös. A pártacimpák tövében csuklya alakú mellékpárták állnak, bennük kétágú függelékkel. Termése tüsző, 10 cm hosszú, vastag, szarv alakú, kihegyezett, molyhos-nemezes, ezüstszürke. Magva tojásdad, 6-8 mm hosszú, barna, repítőkészülékes.
Virágzás: Június-augusztus.
Méret: 100-200cm
Élőhely: Észak-amerikai eredetű, dísz- és mézelő növény. Az Alföldön, a Szentendrei-szigeten és a Gödöllői-dombságon elvadulva.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: