TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Agropyron repens (L.) P. B.
Magyar név:
Közönséges tarackbúza
Familia:
Poaceae
Család:
Pázsitfüvek
Jellemzők: Évelő. Többnyire ivartalanul, tarackjainak széthurcolásával szaporodik. Tarackjai többszörösen elágazó hálózatot képeznek. Csírázási ideje tavasztól őszig. Levéllemeze finoman bordázott, színe és fonáka többnyire különbözőképpen szőrös, vagy kopasz, világos-, szürkészöldttől kékesszínűig, ernyedt. Fonákán olykor a középér szembetűnő. Levélhüvelye szabálytalanul pillás, szőrözött vagy kopasz. A levéllemez alapja világosabb, mint a levéllemez és a hüvely, alsó részén nagyon rövid szőrkoszorúval vagy anélkül. A legfiatalabb levél begöngyölődött. A levélnyelvecske (nagyon) rövid, egyenesen levágott, finoman fogazott. A levélfülecskék keskenyek, kifejezetten körömalakúan egymás fölé nyúlók, fehéreszöldek, barnásak vagy pirosló-ibolyásan színezettek. Szalmaszára felálló, sima és többnyire kopasz. A szárcsomó sima, fénylő olykor barnálló. Virágzata szaggatott füzér. A füzérkék - szemben az angolperje (Lolium) fajokkal - a szélesebb oldalukkal simulók a füzértengelyhez. A pelyvalevelelek 3-5 erűek. A füzérkék ötvirágúak. A toklászok szálkátlanok, kihegyezettek. Földalatti tarackjaival terjedve csomókat vagy foltokat képez. Magassága 150 cm-ig. Sok nem virágzó hosszúhajtása lehet. Nagyon formagazdag. Más Agropyron fajokkal kereszteződhet.
Virágzás: Május-szeptember.
Méret: 20-150cm
Élőhely: Elterjedt Európában, Észak-Afrikában, Észak-Amerika, Dél-Amerika déli részén és Ausztráliában. Mindenféle talajon nő kivéve a futóhomokot és a fellápot. Igénytelen. Parlagokon, kertekben, partokon, mezsgyéken és gyepes területeken gyakori.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: