TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Silurus glanis Linnaeus, 1758

Magyar név:
harcsa
leső harcsa

Familia:
Siluridae
Család:
Harcsafélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
         
77-92  I 2-4 
Jellemzők

Hosszúra nyúlt, a fején fölülről, a farokrészén oldalról erősen lapított testű hal. Feje széles, a szeme kicsi, orra rövid és lapos. Szája rendkívül nagy, félig fölső állású, benne több sorban és sűrűn parányi fogacskák ülnek. Felső állkapcsán két hosszú, az alsón 4 rövidebb bajuszszál található. Szokatlanul elől lévő és nagyon rövid hátúszójában mindössze 2-4 osztott sugár van. Mellúszójának első sugara vaskos, kemény, tompa végű csonttüskévé alakul. Teste teljesen pikkelytelen, oldalvonala végig jól látható. Színe a világosabb zöldes-barnától a feketéig terjedhet, rendszerint márványozott. A viza után legnagyobbra növő hala vizeinknek, hossza 2,5 métert is elérhet.


Élettani sajátosságok

Táplálkozási habitat szerint a bentikus csoportba tartozik, piscivor. Ívási aljzata növényi eredetű, azaz fitofil.


Élőhely

A vízfolyások hegyi szakaszát leszámítva a legtöbb vízfolyásban, és állóvízben megtalálja életfeltételeit, eurytop. Szoliter életmódja, valamint tömegessége alapján a hazai vízterekben a ritka kategóriába tartozik. Elsősorban az iszapos, vagy jó búvóhelyet biztosító köves, tuskós alzatot részesíti előnyben, ökológiai szempontból toleráns.


Elterjedés

Európai faj, az euro-szibériai fajkomplexumhoz sorolható. Elterjedési területe a Rajna és az Aral-tó között található. A Duna vízrendszerében őshonos. Hiányzik Észak- és Dél-Európából. Olaszország vizeibe mintegy 20 éve honosították meg.


Természetvédelmi státusz

Európai és hazai állományai biztonságban lévőnek tekinthetők. Szerepel a Berni Konvenció III. függelékében


Halászati hasznosítás

Gazdasági szempontból igen jelentős, értékes halunk. Mellékhalként tógazdaságokban is nevelik, de a harcsazsákmány zöme természetes vizeinkből kerül ki. Halászatára és horgászatára egyaránt serkentőleg hat, hogy semmilyen más fajból nem remélhető olyan nagyméretű zsákmány, mint harcsából. Húsa egyébként szálkamentes, és bár zsírtartalma nagy, rendkívül ízletes.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: