TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Pseudorasbora parva Schlegel, 1842

Magyar név:
kínai razbóra

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
34   5
-------
 3-4
38   
II-III 6  II-III 7  5-5 
Jellemzők

Teste megnyúlt, oldalról lapított. A fiatalok nyúlánkabbak, az idősebbek vaskosabbak és zömökebbek, hátuk és faroknyelük magasabb. Hátvonalának íve a hátúszó kezdetéig domború, onnan kezdve enyhén homorú. Feje alacsony és kúpos, orra rövid, a hossza alig nagyobb a szem átmérőjénél. Fölső állású szája kicsi, hasítéka meredeken fölfelé irányul. Hátúszójában 7, farkalatti úszójában 6 elágazó sugár van, mindkét úszó széle domborúan ívelt. Pikkelyei jól fejlettek, számuk az oldalvonalon 34-38, és mivel hátsó szélük sötétebb árnyalatú, olyan hatást keltenek, mintha a bőrből kidomborodnának. A fiatalok és a nőstények oldalán egy sötét csík húzódik végig, az orrtól - a szemen át - egészen a farokúszóig. Apró termetű faj, a nagyobbak hossza 8-10, legfeljebb 12 cm.


Élettani sajátosságok

A faj omnivor, illetve az ivadék őrző fito-litofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

A könnyen felmelegedő nyugodt vizeket kedveli, legnagyobb állományaival a sekély tavakban és az alig mozgó vizű kisebb csatornákban találkozhatunk. Kiváló alkalmazkodóképességéből adódóan azonban a hegyi patakok kivételével szinte minden típusú halas vízben fellelhető. Kezdetben csak igen apró planktonszervezeteket fogyaszt, később nagyobb plankton rákokkal, úszó és lebegő rovarlárvákkal, valamint a víz alatti tárgyakon és növényeken kialakuló élőbevonattal táplálkozik.


Elterjedés

A 60-as években a busa és amur szállítmányokkal került Európába, így hazánkba is. A kelet-ázsiai faunatartományhoz tartozik.


Természetvédelmi státusz

Adventív faj. Bár nem bizonyított, a tapasztalatok azt mutatják, hogy erős konkurense a szivárványos öklének. Vélhetően élőhelyi és táplálkozási konkurencia áll fenn.


Halászati hasznosítás

A halastavak egyik legtömegesebb "szeméthala".


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: