TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Leucaspius delineatus Heckel, 1873

Magyar név:
kurta baing

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
40   7-8
-------
 4
50   
III 10-13  II-III 7-8 (9)   
Jellemzők

Megnyúlt testű, zömök fejű, viszonylag nagy szemű faj. Szája meredeken felső állású, az alsó állkapocs túlnyúlik a felsőn. A hozzá méretben és küllemben is nagyon hasonló küsztől a rövid, maximum 12 pikkelyen át húzódó oldalvonala alapján különböztethetjük meg.


Élettani sajátosságok

Párosával ívik, ragadós ikráit alámerült növényekre, ágakra rakja. Kevés ikrát rak, de ezeket őrzi, a hím melluszonyaival oxigéndús vizet hajt az ikrákra


Élőhely

Álló és lassan áramló kisvizek jellemző faja. Állománynagysága rendkívül ingadozó lehet. Egyik évről a másikra tömegessé válhat, azután eltűnhet.


Elterjedés

Az euroszibériai faunakomplexum termofil csoportjának tagja, jelenlegi elterjedési határát nyugatról a Rajna és a Duna, keletről pedig a Volga vízgyűjtője jelenti.


Természetvédelmi státusz

Magyarországon a veszélyeztetett fajok közé sorolható. Védett, illetve szerepel a Berni Konvenció III. függelékében is.


Halászati hasznosítás

Csak mint haltáplálék szervezet lehet jelentős.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: