TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Gymnocephalus cernua (Linnaeus, 1758)
Gymnocephalus cernuus Linnaeus, 1758

Magyar név:
Vágódurbincs
Tüskés hal

Familia:
Percidae
Család:
Sügérfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
34   5-7
-------
 10-14
40   
II 4-7  D1 XI-XVI D2 I 11-15   
Jellemzők

Teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról összenyomott. Feje és lekerekített orra aránylag hosszú, a szeme nagy. Csúcsba nyíló szája kicsi, fölső állkapcsának vége nem ér a szem alá. Hátúszója hosszú és magas. Elülső részében 11-16 tüske, a hátulsóban 11-15 elágazó sugár számolható. Az úszó hátulsó részének a széle közel egyenes, és ha a vonalát meghosszabbítjuk, az hegyes szögben metszi a faroknyelet. Farkalatti úszója rövid, 5-7 osztott sugár található benne. Hasúszói előre tolódtak, szinte egy vonalban kezdődnek a mellúszókkal. Pikkelyei közepes nagyságúak, számuk a fölfelé ívelt oldalvonalon 35-40. Színe barnászöld, apró, szabálytalanul elszórt sötétbarna foltokkal tarkítva. Kis növésű halunk, jól fejlett példányai sem haladják meg a 10-15 cm hosszúságot.


Élettani sajátosságok

Táplálékbázisa alapján az insectivor/invertivor táplálkozási guildbe és a bentikus táplálkozási habitat típusba sorolható. Az ivadékgondozó fito-litofil szaporodási guildbe tartozik.


Élőhely

Élőhelye a domb- és síkvidéki vízfolyások iszapos területei, de megtalálja életfeltételeit a vízfolyásokhoz kapcsolódó holtágakban, állóvizekben is, ennek megfelelően az eurytop kategóriába sorolható.


Elterjedés

az euroszibériai faunakomplexum euribionta csoportjának tagja, Csak Európa északi és déli peremterületein nem található meg.


Természetvédelmi státusz

Mind európai, mind hazai állományai biztonságban vannak. Hazánkban őshonos és elterjedése alapján tömeges.


Halászati hasznosítás

Apró méreténél fogva halászati és horgászati jelentősége nincs, habár húsa a süllőéhez hasonló ízű. Olyan vizekben, ahol sűrű állománya él, a ragadozók nagy mennyiségben és szívesen fogyasztják


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: