TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Faj adatlap

Latin név:
Chondrostoma nasus Linnaeus, 1758

Magyar név:
paduc

Familia:
Cyprinidae
Család:
Pontyfélék

 Pikkelyképlet    Farokalatti úszó    Hátúszó   Garatfog 
57   8-9
-------
 4-9
63   
III 8-12  III-IV (7) 8-10 (11)   
Jellemzők

Teste megnyúlt, áramvonalas, háta és hasa egyformán ívelt. Szája teljesen alsó állású, megvastagodott ajkait szaru borítja. E szaruborítás segítségével fejti le a kövek algaborítását. Sajátos táplálkozási szokásai miatt nem konkurense egyetlen halfajunknak sem. A hát- és farokúszó szürkés feketén szegélyezett, a többi úszója vörhenyes. Ívási időben az ivarérett példányok teste kékes színezetű, melluszonyaik narancsvörösek. A hímek testén harántcsíkozás, a fejen és a test felső részén nászkiütések (dorozsma) jelennek meg. Az ivarérett egyedek a folyóba beömlő patakok torkolatánál gyűlnek össze. Csoportosan ívik.


Élettani sajátosságok

Az egyetlen olyan magyarországi halfaj, amely a kövek algabevonatával táplálkozik. Sajátos életmódja miatt egyetlen magyarországi fajnak sem jelent táplálékkonkurenciát. Ívása április-májusban zajlik az erősebb sodrású szakaszokon.


Élőhely

A folyók márna szinttája feletti szakaszának névadó faja. Elsősorban a gyorsabb sodrású, kavicsos aljzatú vízfolyásokat kedveli.


Elterjedés

Az euro-mediterrán faunatartomány lakója, az európai reofil faunakomplexum tagja. Elterjedési területe Európa középső és déli területe, bár az Ibériai-félszigeten a Chondrostoma nemzettség e faja nem őshonos. Magyarországon a legtöbb nagyobb vízhozamú folyó felső szakaszán, ahol az aljzat homokos gyakran előkerülhet.


Természetvédelmi státusz

Szerepel a Berni Konvenció III. függelékében. Hazai állományai korlátozott kiterjedésű élőhelye ellenére biztonságban lévőnek tekinthetők. Magyarországon nem áll védelem alatt.


Halászati hasznosítás

A paduczónában az egyik leggyakoribb halfaj, emiatt a halászok fogásainak is tetemes részét ez a faj képzi. A márnazónában is előfordulhat nagyobb egyedszámban, de az alsóbb szinttájakban csak alkalmi előfordulására lehet számítani.


Utoljára módosítva: 2020.06.18.

Design: