TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Gomba adatlap

Amanita muscaria (L.) Pers.
Latin név:
Amanita muscaria (L.) Pers.
Magyar név:
Légyölő galóca
Familia:
Amanitaceae
Család:
Galócák
Kalap: (6)-8-18-(20) cm, húsos, csak öregen vékonyodik el, gömb alakúból félgömb, majd sokáig domború, csak öregen kiterülő, felszíne sima, fényes, széle bordás. Színe élénkpiros v. skarlátpiros v. narancspiros, széle lehet világosabb, narancssárgás, felszínén apró, fehér, szabályosan elhelyezkedő, piramis alakú burokmaradványokkal.
Lemezek: sűrűek, szabadon állók, fehéresek, lehet halványsárga árnyalat, ált. fűrészes élűek.
Tönk: (8)-10-20-(25) x (1)-2-2,5-(3) cm, robusztus, hengeres, üregesedő, alján fejlett gumóval, sima, a kalap alatt szemcsés, fehér. Gallér jól fejlett, hártyás, nem bordás, fehér, széle sárgás csipkézettséggel. Gumó felső részén a burok maradványai szabályos, körkörös, gyöngyszerű, fehér bibircsekből álló övet v. öveket alkot.
Hús: kemény, fehér, nem színeződik, kalapbőr alatt narancssárga.
Termőhely és idő: savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben. Elterjedt, gyakori, koranyártól későőszig.
Spóra: fehér, ovális-elliptikus, (8)-9-11-(11,5) x 6-8-(9) µm
Megjegyzés: Mérgező.
Elkülönítő bélyegei:
  • élénkpiros, skarlátpiros, narancspiros kalap
  • kalapbőr alatt színeződő hús
  • nem bordás gallér
  • jellegzetes, gyöngyszerű bibircses övek a gumón.

Összetéveszthető a ritkább, barna, barnássárga, sárgás-fehéres-szürkés burokmaradványokkal borított kalapú Amanita regalis fajjal. A var. aureola Boud. narancssárgább, domborúbb, kisebb kalapú változat, általában burokmaradványok nélkül a kalapon.
Utoljára módosítva: 2013.02.08.

Design: