TERRA Alapítvány

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.
 

Erdők-mezők termései

A nyár végi, őszi természetjáró gyakran már csak a virágos növények elvirágzása után keletkező termésekkel találkozik. Ezek is rendkívül szépek, változatosak és segítségükkel ugyanúgy meghatározhatók a növények. Ehhez szeretnénk bemutatóanyagunkkal egy kis segítséget nyújtani

Mi a termés

A termés a virág termőtájában a megtermékenyítés után kialakuló szaporító szerv. Magába zárja, védi a magkezdeményekből fejlődő magokat - az új egyed kezdeményeit, esetleg elterjesztésüket is segíti.
A rendkívül változatos terméstípusok kialakításában a legfontosabb tényező a magház falából képződő termésfal (perikarpium) szerveződése. Ez általában három rétegű:
1. külső termésfal (exokarpium) - a termés változatos, gyakran viaszos bőrszövete.
2. középső termésfal (mezokarpium) - lehet lédús, húsos vagy akár teljesen elszáradt csontkemény is.
3. belső termésfal (endokarpium) - néha hártyás, máskor kemény, vagy lédús, esetleg visszafejlődik,eltűnik.
Ha a termés kialakításában csak a termő vesz részt valódi termésről beszélünk. Ha más virágrész is részt vesz ebben a folyamatban akkor áltermés keletkezik. A termésfal víztartalmát tekintve húsos és száraz terméseket ismerünk. Mindkét csoportban vannak zárt termések, illetve az érés folyamán felnyíló termések. A több termőből létrejött termések: összetett termések, melyek lehetnek társas termések, és ritkább esetben terméságazatok.




















Utoljára módosítva: 2010.11.09.

Design: