TERRA Alapítvány

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.
 

Herbárumi bemutatóanyag

Miért jó a herbárium?

A herbáriumok készítésével kapcsolatosan két fő állásfoglalás van. Egyik szerint ma, a digitális fotótechnika korában felesleges, sőt akár káros is, míg a másik szerint kutatási célra hasznos, szükséges, esetenként nélkülözhetetlen. Való igaz, digitális fotóból sosem lesz DNS-analízis...

Napjainkban több helyen és tekintetben érzékelhető a herbárium, mint tudományos bizonyító-anyag visszaszorulása. Ugyanakkor azonban nemzetközileg egyre általánosabb, szinte kivétel nélküli, hogy komoly tudományos vizsgálatok (kromoszóma, genetikai, morfológiai vizsgálatok, stb.) során a vizsgált anyagból herbáriumi bizonyító példányokat helyeznek el valamely közgyűjteményben. Ugyanígy a nívósabb, florisztikai adatokat is közlő folyóiratok is megkövetelik ezt. Mindezen túl, a herbáriumi lapok florisztikai, taxonómiai, tudománytörténeti információk sokaságát hordozzák. A herbárium elsősorban a taxonómia alapja, utóbbi nem művelhető herbárium nélkül.

Ezért döntöttünk úgy, hogy meglévő, gyűjteményben hozzáférhető herbáriumot elérhetővé teszünk digitálisan is, mivel az azokon lévő információk jól kiegészítik a fotós bemutatóanyagot. Reméljük, ezzel nem csak a taxonómus kutatókat, hanem a taxonómia iránt érdeklődőket is hasznos segédanyaggal láthatjuk el.Utoljára módosítva: 2010.11.09.

Design: