TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
-
Magyar név:
Láprétek
Jellemzők: Lefolyástalan, pangóvizes területeken, magas talajvízállású medencékben, lápi talajon, gyakran anaerob viszonyok között alakulnak ki e fátlan társulások. Alattuk gyakran folyik tőzegképződés (sástőzeg). Két fő típusuk aszerint különíthető el, hogy e láprétek nyár végére kiszáradnak-e vagy sem. Mindig nedvességkedvelő és az anaerob viszonyokat elviselő növények jellemzőek rájuk.


Láprétek

Üde és nádasodó láprétek
Állandó friss vízutánpótláshoz jutó láprétek, melyek nyár végére sem száradnak ki. Elsősorban Alföldünkre és dombvidékeinkre jellemzőek.

Gyapjúsásos láprét (Carici flavae - Eriophoretum)

Kiszáradó láprétek
E típus jellemzője, hogy nyár végére az amúgy jó víztartó képességű tőzeges talaj kiszárad, a nedves láprétek uralkodó sásfajainak helyét a kékperje veszi át.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: