TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Isatis tinctoria L
Magyar név:
Festő csülleng
Familia:
Brassicaceae
Család:
Keresztesvirágúak
Jellemzők: 30-100 cm magas, karógyökerű, szürkészöld, kétéves növény. Szára hengeres, 5-6 mm vastag, felső részében ágas, kopasz, alsó részében hosszú, fehér, puha szőröktől szőrös. Tőlevelei hosszúkásak, nyélbe keskenyedők, a szárlevelek hosszúkásak, lándzsásak, ülők, ép szélűek, kékeszöldek, füles vállúak. A virágok sárgák, négytagúak, sátorvirágzatot alkotnak. Csészelevél elliptikus, 1.5-2 mm, a szirom 3-4 mm hosszú. A termések becőkék, egymagvúak, vastagodó kocsányon csöngenek, elliptikusak vagy hosszúkásak, lekerekített csúcsúak, aljuk ék alakúan keskenyedő, hosszúkásak. A mag hosszúkás-elliptikus, 3 x 1 mm-es, sárgásbarna.
Virágzás: Április-július.
Méret: 30-100cm
Élőhely: Száraz sztyepréteken, sziklagyepekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: