TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Veratrum album L.
Magyar név:
Fehér zászpa
Familia:
Liliaceae
Család:
Liliomfélék
Jellemzők: 60-130 cm magas, hengeres, puha szőrös szárú évelő. Vastag, rövid gyöktörzse az előző évi levélmaradványoktól üstökös. Alsó levelei széles tojásdadok, hegyes csúcsúak, 10-25 cm hosszúak és 6-15 cm szélesek, a felsők lándzsásak, a levélhüvely felső részével finoman pelyhesek. Virágzata 30-60 cm hosszú füzérszerű fürt. Virágzati ágai és a lepellevelek fonáka molyhos. A virágok 7-15 mm átmérőjűek, fehérek, sárgászöldek vagy zöldek, az alsók kétivarúak, a felsők többnyire hímvirágok. A virágkocsány fele olyan hosszú, mint a lepel, melynek 6 levele hosszúkás- elliptikus vagy visszás-tojásdad, mindkét végén keskenyedő. Toktermése 10-15 mm hosszú, ritkás szőrű.
Virágzás: Június-augusztus.
Méret: 60-130cm
Élőhely: Láprétekre, mocsárrétekre, nedves kaszálókra jellemző reliktum jellegű faj.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: