TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
Tilio - Sorbetum
Magyar név:
Hársas-berkenyés
Jellemzők: A Bükk-hg. igen meredek északi kitettségű dolomit lejtőin jött létre. Fajösszetétele hasonló a sziklai bükköshöz, az extrém körülmények miatt azonban a bükk méginkább visszaszorul, sokszor el is tűnik. Az alacsony lombkoronaszintben kis- és nagylevelű hárs, valamint lisztes berkenye fordul elő. A cserjeszint viszonylag gazdag, farkas boroszlán (Daphne mezereum), havasalji rózsa (Rosa pendulina), az ükörkelonc (Lonicera xylosteum) és a fentebb említett fák újulatai alkotják. A gyepszint fajösszetétele szintén hasonló a sziklai bükköséhez, de még több sziklagyepi faj (Sesleria hungarica, Saxifraga paniculata) fordul elő. Igen ritka a poloskavész (Cimicifuga europaea).
Fajok: Cimicifuga europaea - Poloskavész
Daphne mezereum - Farkasboroszlán
Lonicera xylosteum - Ükörkelonc
Rosa pendulina - Havasi rózsa
Saxifraga panicualata - Fürtös kőtörőfű
Sesleria hungarica - Magyar nyúlfarkfű
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: