TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Spiraea media FR. SCHM.
Magyar név:
Sziklai gyöngyvessző
Familia:
Rosaceae
Család:
Rózsafélék
Jellemzők: 1.5 m-ig megnövő, sarjadzó tövű cserje. Hajtásai sárgásbarna színűek, felállóak, a csúcsuk felé meghajlók. Hajtásrendszere szétágazó, idősebb ágai szürkék. Rügyei 1.5-2 mm hosszúak, tojásdadok,a fiatal hajtásokkal együtt finoman szőrösek. Levelei elliptikusak vagy lándzsásak, 3-4 cm hosszúak, alapjuknál rövid nyélbe keskenyedők, a virágzó ágakon ép szélűek, a vegetatív hajtásokon bemetszettek, elöl néhány nagyobb foggal. Felül élénkzöldek, kopaszak, fonákukon világoszöldek, gyéren szőrösek. Virágai fehérek, tömött sátorozó fürtben nyílnak az előző évi hajtások oldalán képződő leveles rövidhajtásokon. Termése apró tüszőcsokor, a tüszők egyenes állásúak, kopaszak, a bibemaradványuk kissé oldalt áll. A tüszők éréskor a hasi oldalon nyílnak. A magvak igen aprók, laposak.
Virágzás: Május-június.
Méret: 50-150cm
Élőhely: Sziklai cserjésekben, cseres-tölgyesekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: