TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Salvia nutans L.
Magyar név:
Kónya zsálya
Familia:
Labiatae
Család:
Ajakosak
Jellemzők: 50-160 cm magas évelő. A tőlevelek mélyen szíves vállból majdnem háromszögűek, alul szürkén molyhosak. A szár levéltelen. A virágzat ágai virításkor bókolnak, rajtuk az álfürtök igen tömöttek, rövidek, rövidpelyhesek, murvalevélkéik aprók. A virágok ibolyaszínűek és rózsásak. A kétajkú párta 0.5-1 cm hosszú, rövid borzas szőrű, mirigyesen pontozott, a felső ajkak ívesen hajlók és a párta csövétől csaknem derékszögben áll el. A csésze zöld, 1 cm-nél rövidebb, felső ajka csaknem hiányzik. Fokozottan védett, löszpusztai reliktum növényünk.
Virágzás: Május-június.
Méret: 50-160cm
Élőhely: Meleg, száraz, meszes lösztalajokon, löszpusztaréteken, humuszkarbonátos lejtősztyeppréteken. Hazánkban előfordulása csak Békés megyére szorítkozik.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: