TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Rosa sancti-andreae DEG. ET TRTM.
Magyar név:
Szentendrei rózsa
Familia:
Rosaceae
Család:
Rózsafélék
Jellemzők: 1-1.5 m magas. A sűrűn sarjadzó sarjtelepből egyenes hajtások fejlődnek, rövid, berzedt elágazásokkal. A tüskék karcsúak, hosszúkásak, egyenesek. A levélkék nagyok 30-50 x 16-30 mm-esek, gyakran kétszer olyan hosszúak, mint szélesek, többé-kevésbé párhuzamos levélszélekkel. Szőrzetük molyhos, nemezes, színükön kékesszürkés- zöldek, fonákukon fehéres-szürkészöldek. A pálhák igen szélesek. A virág közepes nagy, a csésze hosszabb a szirmoknál. A sötét rózsaszín szirmok 20-25 mm hosszúak, felső élük világos mirigyektől rojtos. A virágok túlnyomórészt magánosak. A csipkebogyó nagy, gömbölyű vagy körte alakú, igen sűrűn hosszú, lágy mirigyekkel és sertékkel borított. Csipkebogyója a legkorábbi érésű, hamvas sötétbordó, amely az ősz végére feketésvörössé válik, éretten lecsüngő. A csészelevél a túlérett csipkebogyóról sem válik le. Védett kultúrreliktum.
Virágzás: Május-május.
Méret: 100-150cm
Élőhely: Kultúrreliktum temetőkben, szőlőhegyeken.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: