TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Quercus farnetto TEN.
Magyar név:
Magyar tölgy
Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfafélék
Jellemzők: 30 m-ig növő fa, egyenes törzset, szabálytalan koronát fejleszt. Kérge világos vörösesbarna, viszonylag vékony, finoman repedezett. Hajtásai vastagok, zöldesbarnák, egyszerű, vörösesbarna szőröktől borzas és apróbb nyalábszőröktől szürkén gyapjas. Rügyei hosszúkás tojásdadok, a rügypikkelyek éle borzasan pillás, hátuk szürkén molyhos. Levelei majdnem ülők, ritkán kissé szárölelők, szálas-lándzsás, gyapjas pálhákkal. A levéllemez vékony, 12-20 cm hosszú, visszás-tojásdad, válla cimpás, mélyen tagolt, a karéjokon 1-3 mellék karéj is képződik. A lemez felül élénkzöld, kopaszodó, fonákán vörösesbarna, gyapjas, kifejlődve kopaszodó. A porzós virágok nyúlánk, tömött füzérekben nyílnak. A termős virágzat a hajtások végén, a levelek hónaljában halmozottak, ritkán rövid füzérekben nyílnak. Termései 2-7-esével, majdnem ülő csoportokban képződnek. A kupacs mély, csésze alakú, egymást lazán fedő szálas kupacspikkelyekkel, a pikkelyek szürkén vagy sárgáásbarnán molyhosak, a felsők elállók. Makkja tojásdad, 2-3 cm hosszú, sárgásbarna, barnán csíkozott.
Virágzás: Április-május.
Méret: 1-30m
Élőhely: Magyarországon telepített, őshonossága kérdéses. Talán a Dél-Dunántúlon.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: