TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Prunus serotinus EHRH.
Magyar név:
Kései meggy
Familia:
Rosaceae
Család:
Rózsafélék
Jellemzők: Legfeljebb 15 m-ig megnövő fa. Törzse gyakran görbe, hajlamos az ágasodásra. Kérge sima, barnásszürke, keresztirányba megnyúló, világos lenticellákkal. Az idősebb fák kérge sötétszürke, hosszant repedezett. A fiatal hajtások zöldek, alul finoman molyhosak. Rügyei tojásdadok, hegyesek, vörösesbarnák, kopaszak. Levelei hosszúkás hegyes-tojásdadok, 5-12 cm hosszúak, ékvállúak, kihegyesdő csúcsúak, vastagok, fényesek, szélük finoman fűrészes, ívesen előrehajló fogakkal. Fiatalon alul molyhosak, később csak az érzugokban és a főér mentén barnás szőrűek. Virágzata 8-14 cm hosszú, felálló fürt. A szirmok hosszúkás tojásdadok, sárgásfehérek. Termései gömbölydedek, 8-10 mm átmérőjűek, érés előtt pirosak, később feketék, kesernyés ízűek, a csésze fennmaradó. A csontár tojásdad sima felületű.
Virágzás: Május-június.
Méret: 1-15m
Élőhely: Észak-amerikai származású, erdészetileg és díszfaként hasznosítják, ritkán elvadul.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: