TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Polypodium vulgare L.
Magyar név:
Közönséges édesgyökerű-páfrány
Familia:
Polypodiaceae
Család:
Édesgyökerűpáfrányfé
Jellemzők: Gyökerei a gyökértörzs alsó oldalából erednek, hengeresek, feketebarnák. Gyökértörzse 10-12 cm hosszú, 3-8 mm vastag, fás, a talaj felszínén, vagy közvetlenül alatta fekszik, egyenes, vagy ide-oda kúszik, elágazó barna, vagy sárgás-barna pikkelyszőrökkel sűrűn fedett. Levelei kitelelők, bőrneműek, kopaszok, a fonákon valamivel világosabbak, 10-30 cm hosszúak. Lemezük hosszúkás lándzsás alakú, csúcsán hirtelen kihegyezett, egyszerűen, szárnyasan mélyen hasogatott, vagy finoman csipkések, tompák. A spóratokcsoportok (sorusok) kerekek vagy hosszúkásak, sárga vagy barna színűek, a felsőbb karélyok fonákán két sorban helyezkednek el, fedetlenek, fátyolka nélküliek.
Gyökértörzse (rhizómája) a földben, közvetlenül annak felszíne alatt helyezkedik el vagy pedig a talaj felszínén kúszik. Általában 6-12 cm hosszú, 3-8 mm átmérőjű, többé-kevésbé hengeres. A felső részén kiemelkédések láthatók, amelyek korábbi már elpusztult levelek eredési helyei. Felületét apró, hártyás, sárgásbarna pikkelyek borítják. A gyöktörzs alsó oldalából kb. 1 mm vastag, hosszú, sötétbarna gyökerek erednek, amelyeknek mindegyike számos vékonyabb gyökérágat fejleszt. Felső és oldalsó részéből erednek a levelek, amelyeknek csúcsa fiatal állapotban pásztorbotszerűen bekunkorodott. Kifejlett lomblevelei 10-30 cm hosszúak, 3-6 cm szélesek, kissé kiszélesedő levélalappal ízesülnek a szárhoz. A levélnyél viszonylag hosszú, az egész levélnek kb. 1/3-a félhengeres, a fonáknak megfelelő oldalon domború, a levél színe felől pedig lapos. A domború és a lapos felületek találkozásánál egy-egy kissé kiemelkedő él látható. A lomblevél lemeze hosszúkás, lándzsás, szárnyasan osztott, szárnyasan erezett, hegyes csúcsú. A lemeztagokat egymástól elválasztó bemetszések többnyire nem érik el, helyenként azonban egészen megközelítik a főeret, ezért az édesgyökerű páfrány levelét inkább osztottnak kell tekintenünk. A lemeztagok hosszúkásak, csúcsuk tompa, szélük ép vagy csipkés. Lemez fonákán jól szembetűnnek a másod-, esetleg harmad- vagy többedrangú oldalerek. A levéllemez kopasz, kissé vastag bőrnemű, télen is át megmarad. Fonáka világosabb zöld és fakóbb, mint a színe. A felső lemeztagok fonákán többnyire két sorban kb. 2 mm átmérőjű, kiemelkedő, gömbölyű, barna színű spóratartó csoportok (sorus) helyezkednek el. Egy-egy csoportban számos nyeles spóratartó (sporangium) és azon hosszúkás tojásdad, többsejtű sporangiumon vastagfalú sejtréteg (gyűrű v. anulus) figyelhető meg, amelynek a spóratartó felnyitásában van szerep. A spórák veséhez ahsonló alakúak, felületük hálózatos rajzolatú.
Spóraszórás: Július-szeptember.
Méret: 10-30cm
Élőhely: Árnyas erdőkben, hegyvidékek sziklás, mohás helyein elég gyakori. Igen kedveli a nedvesebb talajt. Az Alföldön legfeljebb öreg kutakban fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: