TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Peplis portula L.
Magyar név:
Tócsahúr
Familia:
Lythraceae
Család:
Füzényfélék
Jellemzők: Egyéves, esetleg áttelelő, 2-100 cm hosszú, kopasz, a csomóknál legyökerező szárú, lefekvő vagy felemelkedő vízi- mocsári növény. Szára négyszögletes. Visszás-tojásdad, nyeles levelei átellenesek, 6-22 mm hosszúak és 2-10 mm szélesek, 2 árszerű pálhalevéllel. A virágok rendszerint magánosan ülnek a levelek hónaljában, hat-, ritkábban öttagúak. a külső csészefogak árformák, hegyük mirigyesen megvastagodott. A csészefogak 0.7-1 mm hosszúak. A sziromlevelek rózsaszínűek vagy fehérek, aprók vagy majdnem teljesen hiányoznak. A tok majdnem gömbös, 2 rekeszű, szabálytalanul felhasadó. Barna magvai nagyon aprók, körte formák.
A növénynek hosszú szártagú, iszapon kúszó, sűrűn leveles szárazföldi alakja van.
Virágzás: Április-július.
Méret: 2-100cm
Élőhely: Szórványosan fordul elő az egész országban tavak, tócsák partján, sekély vizek szélén, ártereken, sziki mocsaras helyeken, laposokon és nedves szántóföldek iszapos barázdáiban, rizsvetésekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: