TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Lycopodium clavatum L.
Magyar név:
Kapcsos korpafű
Familia:
Lycopodiaceae
Család:
Korpafűfélék
Jellemzők: Kis termetű, mohához hasonló évelő. Földön kúszó, heverő szára villásan elágazik, gyakran legyökerezik és a hajtásvégek 5-15 cm magasra emelkednek. Levelei 3-4 mm hosszúak, szálasak és sűrűn borítják a hajtásait. A levélcsúcs, fehér, szőrszerű szálkában végződik. A földön fekvő hajtásokhoz sárgásbarna pikkelylevelekkel borított, felálló szárrésszel kapcsolódnak a kettesével, ritkábban hármasával álló sporofillum füzérek. Az érett spóratartók érintésre nagy tömegű, sárga spórafelhőt bocsájt a levegőbe.
Gyökerei vékonyak, fehér színűek, villásan elágazók, a szár alsó oldalából erednek. Szára, amely dúsan elágazó, 1-2 m hosszúságot is elérhet, a földön fekszik vagy pedig a mohok között kúszik. Ágai 5-15 cm hosszúak, felállók vagy felemelkedők. Levelei aprók, a szárakat sűrűn borítják, 3-4 mm hosszúak, lándzsásak, épszélűek vagy aprón fogazottak, világoszöld színűek, hegyesek, színtelen szőrben végződők, csavaros állásúak, a fekvő szárakon felállók. Az ágak egy része meddő, ezek csúcsukig levelekkel sűrűn fedettek, amásik részük termő fűzérek fejlődnek s ezek csúcsán 5-6 cm hosszú, 3-4 mm vastag spóratermőfüzérek fejlődnek, amelyek éréskor a sárga spóraport hullatják. A termőfüzéreken a spóratokokat viselő murvaszerű levelek tojásdadok, szíves vállúak, finoman fogazott élűek, hosszú sertékben végződnek, 3 mm szélesek és ugyanilyen hosszúak. A spóraszemcsék kissé szögletesen gömbölydedek, kissé bibircses felűletűek.
Spóraszórás: Július-szeptember.
Méret: 5-15cm
Élőhely: Fenyéreken, csarabosokban, szőrfűgyepekben, acidofil tölgyesekben, erdeifenyvesekben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: