TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Linaria vulgaris MILL.
Magyar név:
Közönséges gyújtoványfű
Familia:
Scrophulariaceae
Család:
Tátogatófélék
Jellemzők: 20-70 cm magas, kúszó tarackos évelő. A szár alsó felében kopasz. Élénkzöld, ülő, keskeny-szálas, szórt állású levelei 1-6 mm szélesek, kopaszak, épszélűek, hegyesek. Virágai szártetőző fürtben fejlődnek. A virágzati tengely, a kocsánykák és gyakran a csésze éle is aprón mirigy- szőrős. A murvalevelek a lomblevélhez hasonlóak, szálasak, valamivel hosszabbak a virág kocsányánál. A kocsány kevéssel hosszabb a csészénél, amelynek 5 cimpája tojásdad- háromszög alakú, hegyes, 1-3 gyenge erű. A virág pártája 2-3 cm hosszú, kétajkú, sarkantyús, halványsárga, torka narancsszínű, szőrős. A sarkantyú sötétebb sárga, egyenes, közel olyan hosszú, mint a párta többi része. Felső ajka kéthasábú, felhajlott, az alsó ajak 3 karéjú kidomborodása a párta torkát teljesen elzárja. Négy porzója közül kettő hosszabb, bibeszála rövidebb a porzónál, bibéje gömbölyű. Toktermése tojásdad-eliptikus, kb 1 cm hosszú. Magvai összenyomottak, széles hártyás-szárnyas szegélyűek, kb 2 mm ármérőjűek, sötétbarnák vagy feketék, közepük kipúposodó, ráncos.
Virágzás: Június-november.
Méret: 20-70cm
Élőhely: Gyomtársulásokban, száraz gyepekben közönséges
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: