TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Hypericum perforatum L.
Magyar név:
Közönséges orbáncfű
Familia:
Guttiferae
Család:
Orbáncfűfélék
Jellemzők: perforatum latinul átlyuggatott, célozva a levelek áttetsző pontjaira
Évelő. Gyökere orsóalakú és úgy mint a gyökértörzse, dúsan elágazó. Szára 20-100 cm magas, egyenes, hengeres, 2 átellenes hosszanti léccel, kopasz, hamvas, felül többnyire dúsan ágas. Levelei keresztben átellenesek, hosszas tojásdadok, tompák, épszélűek, kopaszok, áttetsző mirigypontokkal, szélükön pedig feketén pontozottak, az alsók kerek, a felsők hegyes vállúak, ülők. Virágzata dúsvirágú kunkorokból összetett, sátorozó bogernyő. Csészelevelei lándzsásak, kihegyezettek, 1-1.5 mm szélesek, egészen 7 mm hosszúak, épszélűek vagy fűrészeltek. Szirmai aranysárgák, 1 cm-esek vagy hosszabbak, ferdén asszimetrikusan kerülékesek, hegyesek, az egyik vagy mindkét oldalon csipkések, rövid körműek, pont- vagy vonalalakú világosabb vagy sötétebb mirigyekkel borítottak, különösen bimbós szirmai szétnyomva sötét barnás-vöröses levete eresztenek. 50-60 (100) porzója a szirmok harmadával rövidebb, tulajdonképpen 3 nyalábban nőtt össze. Termője széles vagy keskeny tojásdad, csúcsán 3 hosszú bibeszállal, ezek 1.5-3-szor hosszabbak nála. Toktermése 6-10 mm hosszú, háromrekeszű, tojásdad, hólyagszerű mirigyekkel borítva igen sokmagvú. Magvai 1-1.3 mm hosszúak, rövid hengeresek, két végük röviden kihegyezett, feketék vagy sötétbarnák, finoman bibircsesek.
Virágzás: Június-október.
Méret: 20-100cm
Élőhely: Félszáraz gyepekben, szikla- pusztafüves lejtőkön.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: