TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Hippophaë rhamnoides L. subsp. carpatica ROUSI
Magyar név:
Homoktövis
Familia:
Elaeagnaceae
Család:
Ezüstfafélék
Jellemzők: 2-4 m magas többtörzsű cserje vagy kis fa, gyökérsarjakkal terjeszkedve csoportosan jelenik meg. Törzse szabálytalan növekedésű, ágrendszere sűrű. Kérge sötétszürke, hálózatosan repedezett. Hajtásai kezdetben ezüstösek, később sárgásszürkék, hosszú, fokozatosan elvékonyodó tövisben végződnek és rajtuk szórtan elhelyezkedő, eltövisesedett törpehajtások vannak. Ágai vörösesbarnák, majd sötétszürkék, keresztirányú paraszemölcsökkel. Rügyei tojásdadok, tompa hegyűek, a porzós virágrügyek gömbölydedek, rövid füzérekben halmozottan állók. Levelei szálas lándzsásak vagy szálasak, 5-8 cm hosszúak, ék vállúak és tompa hegyűek, kezdetben mindkét oldalon fénylő ezüstösek, később felül kopaszodók. Virágai nagyon aprók, a virágzati fellevelek közé rejtettek. A porzós virágok 5-8 mm hosszú, ülő füzérekben, a termősök 2-5-ösével a kibontakozó leveles törpehajtások külső pikkelyeinek hónaljában ülnek. Termése széles eliptikus, 6-8 mm hosszú, narancssárga, fényes felületű csontár. Húsa lédús, savanykás ízű. Magja 4-5 mm hosszú, fényes.
Virágzás: Március-április.
Méret: 2-4m
Élőhely: Folyóhordalék padokon, szigeteken, termesztik.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: