TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Himantoglossum adriaticum H. BAUMANN
Magyar név:
Adriai sallangvirág
Familia:
Orchidaceae
Család:
Orchideafélék
Jellemzők: 30-75 (-95) cm magas évelő. A levelei hosszúkás-lándzsásak, 9-16 cm hosszúak, 1.5-3 cm szélesek, a felső, szárlevelek felfelé kisebbednek. Virágzata laza, megnyúlt fürt. A virágok elállnak a virágzati tengelytől, száma 10-45. A lepellevelek sisakká borulnak össze, mely kívül fehéres színű, zöld erekkel, ritkán kissé vörösesen futtatott. A mézajak mélyen háromhasábú, rendszerint halvány vörösbarna esetleg zöldesbarna, alapjánál vörösesbarna foltokkal tarkított. A középső mázajakhasáb 3.5 -6 cm hosszú, csavarodott, a csúcsán 5-18 mm hosszan bevágott. A mézajak két oldalkaréja (5-) 10 - 25 mm hosszú. A sarkantyúja 2.5-3.5 mm hosszú, lefelé irányul.
Virágzás: Május-június.
Méret: 30-95cm
Élőhely: Sziklagyepek, pusztafüves lejtők, bokorerdők, száraz tölgyesek.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: