TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Gypsophila paniculata L.
Magyar név:
Buglyos fátyolvirág
Familia:
Caryophyllaceae
Család:
Szegfűfélék
Jellemzők: Gypsophila: görög szó, gipsztalajt kedvelőt jelent.
Évelő. Gyökere ill. gyökértörzse, amely 4-8 cm vastagságot és 1.5-2 m hosszúságot is elérhet, függőlegesen hatol a talajba. Kívül szürkés, vöröses-barna színű, hosszan ráncos, néha csavarodott, belül fehéres halványsárga. Tetején többszörösen elágazó, göcsös, 1-2 ökölnyi nagyságú gyökérfeje van, amelyből több 60-90 cm magas földfeletti szár ered. Szára aljától igen dúsan berzedten, sokszor gombszerűen ágas, hengeres, felálló, alul rövidszőrű, felül rendesen kopasz, ritkán mirigyszőrös, elég sűrűn és egyenletesen leveles ágakkal. Levelei keresztben átellenesek, lándzsásak, erősen kihegyezettek, épszélűek, kissé húsosak. Murvái fehér szélűek. Virágzata igen dús összetett bog, rendesen kopasz, néha mirigyes-pelyhes ágakkal. Virágai 4-5 mm átmérőjűek, csészéje öttagú, kerek-tojásdad, igen tompa, 2-3 mm hosszú, fehér szegélyű cimpákkal. Pártája 5 kerülékes, fehér vagy rózsás színű sziromból áll. A szirmok hosszabak, mint a csésze. Termése tok, amely hosszabb mint a csésze, magvai barnák, laposak, 1.5-1.7 hosszúak, felületükön sorokban álló gödörkékkel.
Virágzás: Június-augusztus.
Méret: 60-90cm
Élőhely: Homoki réteken, pusztafüves lejtőkön, legelőkön.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: