TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Fumaria schleicheri SOY.- WILL.
Magyar név:
Közönséges füstike
Familia:
Papaveraceae
Család:
Mákfélék
Jellemzők: Ágas-bogas, alacsony termetű egyéves gyom. Ágas gyökérzete mintegy 30 cm mélyen hatol a földbe. Sok vizet tartalmazó szára törékeny, 10-40 cm magas, igen terebélyes ágas. Az egész növény kékes-hamvaszöld, kopasz. Levelei kétszer-háromszor szárnyaltak, a levélszeletek keskenyek. Kétoldali részarányos virágai fürtben állnak, sarkantyúsak, apró sarkantyújukkal együtt kb. 5-6 mm hosszúak. Színük szürkés-ibolyás vörös, 2 csészelevele tojásdad, kb. 1 mm hosszú és virágzás előtt lehull. Sokszorosan rövidebb, keskenyebb a virágnál. A virágok apró murvácskák tövében ülnek, melyek legfeljebb feleakkorák, mint a terméses kocsány. A termés gömbös, tompa csúcsú, egymagvú, 2.5 mm átmérőjű makkocska, amely csúcsán rövid csücsökben végződik.
Virágzás: Május-június.
Méret: 10-40cm
Élőhely: Savanyú talajok kivételével az egész országban gyakori, szántókon, gyomtársulásokban.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: