TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Epipactis atrorubens (HOFFM.) BESS.
Magyar név:
Vörösbarna nőszőfű
Familia:
Orchidaceae
Család:
Orchideafélék
Jellemzők: 20-80 cm magas évelő. A szára felálló, felső részében erőteljesen pelyhes-szőrös. Levelei tojásdadtól a hosszúkás-lándzsás alakúig változhatnak, az ízközöknél jóval hosszabak, gyakran átellenesek, fonákukon a hangsúlyos erek érdesek. A virágzat a virágok számától függően lehet laza vagy tömött. A virágok vörösesbarnák, bíborvörösek, erőteljes vanilia illatúak, a virágzatai tengelyen rendszerint egyirányba néznek. A kéttagú mézajak elülső tagja az un. epichil szív alakú, felszínén jellegzetes, szövetdudor található. A magház pelyhes-szőrös. A Duna-Tisza közén él egy hazai alfaja: E. atrorubens subsp. Borbási, amelynek levelei tojásdadok, tojásdad-lándzsásak 2-5 cm hosszúak és 2.5 cm-nél szélesebbek, az ízközöknél rövidebbek vagy alig hosszabbak. 5-7 cm hosszú lepellevelei bíborvörösek.
Virágzás: Június-július.
Méret: 20-80cm
Élőhely: Bükkösök, karsztbokorerdők, nyáras-borókás.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: