TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Társulás adatlap

Latin név:
-
Magyar név:
Domb- és hegyvidéki ligeterdők
Jellemzők: Hegy- és dombvidéki patakjainkat keskeny sávban szegélyező, állandóan nedves talajú erdőtársulások. Mivel csak egy keskeny sávban húzódnak a vízfolyások mellett, így erőteljesen érződik a környező társulások hatása, azok jellegzetes fajai is behúzódnak. Állományalkotó fafaj az Alnus glutinosa, melyhez gyakran keveredik Salix fragilis, Padus avium és Fraxinus excelsior. Cserjeszintjük közepesen fejlett, a nedves termőhelyet kedvelő fajokkal, mint pl. Frangula alnus, Viburnum opulus, Sambucus nigra, Cornus sanguinea. Lágyszárú szintje dús, sok páfránnyal, zsurlóval, gyakran kárpáti jellegű növényritkaságokkal (Telekia speciosa, Matteuccia struthiopteris, Doronicum austriacum).

Hegyvidéki égerliget (Carici brizoidis - Alneteum)
Az Alpokalja és a Zempléni hegység északi részének magashegységi maradványfajokban gazdag növénytársulása. Ilyenek pl. a Alnus incana, Gentiana asclepiadea, Matteuccia struthiopteris.

Gyertyános égerliget (Aegopodio - Alnetum)
Középhegységeink és dombvidékeink legelterjedtebb fás társulása, sok bükkös és üde lomberdei fajjal: sások, veselke, erdei nenyúljhozzám.

Szubmontán sásos égerliget (Carici acutiformis - Alnetum)
A bükkös és a gyertyános öv ellaposodó patakvölgyeinek jellemző társulása. A vízsebesség csökkenése miatt pangóvíz, ingadozó talajvíz és láposodás is jelentkezhet. A fajösszetételében is megtalálhatók a ligeterdei fajok mellett a láperdei növények is. Ilyen a Equisetum palustre, Thelypteris palustris, Gallium palustre és a Carex elata. A társulás átmenetet képez a ligeterdő és a láperdő között. Így jellegzetes fajai mindkét erdőtípust képviselik: Salix fragilis, Circaea lutetiana, Carex acutiformis.

Fajok: Alnus glutinosa - Enyves éger
Cornus sanguinea - Veresgyűrűs som
Doronicum austriacum - Osztrák zergevirág
Fraxinus excelsior - Magas kőris
Matteuccia struthiopteris - Struccpáfrány
Padus avium - Zelnicemeggy
Salix fragilis - Csörögefűz
Sambucus nigra - Fekete bodza
Telekia speciosa - Teleki-virág
Viburnum opulus - Kányabangita
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: