TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Dianthus diutinus KIT.
Magyar név:
Tartós szegfű
Familia:
Caryophyllaceae
Család:
Szegfűfélék
Jellemzők: 40-60 cm magas évelő. A gyöktörzsből több, el nem ágazó szárat fejleszt. A szár nyúlánk, gracilis, valamennyi részében hamvas-deres. A levelei átellenesek, vékony-szálasak, a tövükön hüvellyé összenőttek, kihegyezett csúcsúak, ép szélűek. Az alsó, tőálló levelek rendszerint hiányoznak, a felső, szárlevelek 0.5 cm szélesek, levélhüvelyük hosszú, 2-6-szor hosszabb, mint a levéllemez szélessége. A levelek a szár csúcsa felé hosszuk fokozatosan csökken és ritkábban állnak. A virágzat csomós virágzat. A virágok /2-15/ tömött csomókban vagy ritkábban egyesével ülnek, a szirom rózsaszín, lemeze 5-8 mm hosszú, tompa fogacskás, kopasz. A csésze lemeze finoman barázdált, 1.5 cm hosszú, fehéreslila-pirosló, a csészefogak tompák, nagyon keskeny hártyás szegélyben végződnek. A murvalevelek barnásfehérek, visszás tojásdadok vagy majdnem kerekdedek, vékony, hártyás szegélyűek és szálkában végződnek. Termése fogakkal nyíló tok.
Virágzás: Június-július.
Méret: 40-60cm
Élőhely: Meszes homokpusztai gyepek.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: