TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cornus mas L.
Magyar név:
Húsos som
Familia:
Cornaceae
Család:
Somfélék
Jellemzők: 6 m-ig megnövő, rövid, görbe törzsű fa. Az idősebb fa héjkérge szürkésbarna, szabálytalanul felrepedező. Hajtásrendszere hosszú- és rövidhajtásokra különül. A fiatal hajtások szürkészöldek, rányomott szőrűek, a csúcsi részen bordásak. Rügyei hosszúkás tojásdadok, szőrösek, a szártól elállók. A rövidhajtásokon foglalnak helyet a gömbölyded, sárgászöld virágrügyek. A levelek 4-10 cm hosszúak, tojásdadok, hirtelen kihegyesedő csúcsúak. Élénkzöld színűek, fényesek, rányomott szőrűek, a fonákon az érzugokban szakállasok. A virágok kétivarúak, ernyőben nyílnak, a csésze hátrahajló, a szirom lándzsás, sárga színű. A virágok nagyrésze csökevényes termőjű. A virágzat alatt barnássárga gallérozó fellevelek találhatóak. Csontár termései 1.5-2 cm hosszúak, skarlátpirosak, ehetőek. A mag négy élű, sima felületű.
Virágzás: Március-április.
Méret: 0-6m
Élőhely: Száraz bokorerdőkben, száraz, mezofil erdőkben.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: