TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Colchicum hungaricum JANKA
Magyar név:
Magyar kikerics
Familia:
Liliaceae
Család:
Liliomfélék
Jellemzők: 5-15 cm magas, hagymagumós évelő. Levelei a virágokat megelőzve vagy azokkal egyidőben fejlődnek, szálasak v. szálas-lándzsásak, szétállók, számuk 2 ritkán 3, melyek virágzáskor 4-8 cm hosszúak és 4-10 mm szélesek, később jelentősen továbbfejlődnek. A levéllemez párhuzamos erezetű, U alakban behajló, fénylő-élénkzöld, széle pillás. Virágai tőállóak, számuk 5-15, rendszerint fehér színű, de fehéres-rózsaszín színváltozat is előfordul. A lepellevelek 3-4 cm hosszúak, 0.5 1.5 cm szélesek, szálasak v. hosszúkás-lándzsásak. A három rövidebb és három hosszabb porzó sárga színű. A bibék száma 3, hosszabbak a porzóknál. A virág lepellevelei kelyhet formálnak. Termése háromrekeszű tok.
Virágzás: Február-március.
Méret: 5-15cm
Élőhely: A Szársomlyó déli kitettségű, száraz, meleg, tápanyagokban kevésbé, de bázisokban gazdag, meszes, törmelék, vályogtalajú pusztafüves lejtők növénye. Melegkedvelő, szubmediterrán növényünk. (Termőhelyén februárban a napi átlagos középhőmérséklet 3-14 C) Elterjedése: Boszniára, Hercegovinára, Dalmáciára és Horvátországra terjed ki. Illir nyugat-balkáni faj, amelynek közeli rokonai a délorosz és mediterrán területeken élnek. Nálunk csak a Szársomlyón fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: