TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cladium mariscus (L.) POHL.
Magyar név:
Télisás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 80-200 cm magas évelő. Tarackos növény, vastag földalatti, kuszó gyökértörzsel. Szára hengeres vagy tompán háromoldalú, a tövénél 1-4 cm vastag, leveles. A levél- hüvely kezdetben sárgás-, majd feketésbarna, nagyon kemény, merev, hálozatosan erezett. A levéllemez sima, lapos, szürkészöld, a széleken és a háti ereken élesen fűrészes, éles háromélű, hegybe keskenyedő, hosszú kocsányú. A füzérkék 5-15-ösével egy csomóban nagy, laza, legyező alakú virágzatot alkotnak. A füzérkék 3-4 mm hosszúak, eleinte sárgásbarnák, később rőtbarnák. A csúcsvirágok porzósak, az alattuk állók kétivarúak. A lepelserték hiányoznak. A porzók száma többnyire 2, a bibeszám 2 vagy 3, a bibeszál fonalas. A termés 3 mm hosszú, tojásdad alakú, rövid hegyű, csillogó barna, törékeny.
Virágzás: Június-július.
Méret: 80-200cm
Élőhely: Mészkedvelő, síksági kozmopolita faj. Meszes talajú tópartokon, tőzegvágásokban, nádasokban, lápréteken a Schoenus-szal együtt, összetételben a magassás-társulásokhoz hasonló társulást alkot, elárasztott iszapos agyag- vagy homoktalajokon.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: