TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cirsium furiens GR. ET SCH.
Magyar név:
Öldöklő aszat
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: 100-200 cm magas, vaskos orsógyökerű, erőteljes kétéves. Levelei ülők, nem szárra futók, keskeny- vagy hosszúkás-lándzsásak, szárnyasan majdnem tövig szeldeltek, igen erős, sárgás tövisekben végződő szeletekkel. A szeletek ritkábban állnak, a felső részen ép szélűek. A levelek színükön zöldek, sűrűn rásimuló tüskés serteszőrűek, fonákukon szürkén vagy fehéren molyhosak. Virágzáskor az alsó levelek általában már hiányoznak. Az ülő vagy rövid kocsányú fészkek nagyok, gömbösek, 2-3 cm átmérőjűek, gyakran 2-4-esével találhatók az ágak csúcsán. A tömötten álló, hosszú fészekpikkelyek széle sűrű, sárga töviskéktől pillás. A töviskék többszörösen hoszabbak a pikkely szélességénél, arra rásimulók. A külső fészekpikkelyek kopaszak, csak ritkán gyengén pókhálósak. A virágok halványpirosak, a termés 3-4 mm hosszú, bóbitája piszkos- fehér. Védett, bennszülött faj.
Virágzás: Július-szeptember.
Méret: 100-200cm
Élőhely: Szikár, kötött agyag- vagy lösztalajokon utak mellett, legelőkön, parlagokon fordul elő.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: