TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Cichorium intybus L.
Magyar név:
Mezei katáng
Familia:
Compositae
Család:
Fészekvirágzatúak
Jellemzők: 15-200 cm magas, vesszős-ágas évelő. Több fejű, erős, hengeres-karó alakú, mélyrehatoló gyökere van. Kopasz vagy gyakran serteszőrös szára felálló, érdes, szegletes, különösen a felső részében ágas. Levelei teljesen kopaszak vagy az alsó lapjukon serteszőrösek. Az alsó levelek nyelesek, visszás-tojásdadok vagy lándzsásak, többnyire kacúrosan öblösen hasogatottak vagy fogasak, a felsők gyakran szíves-nyilas vállból lándzsásak. Murvásodó levelei ládzsásak vagy tojásdadok, hosszan kihegyesedő csúcsúak, pillás vagy mirigyes-pillás élűek. Fészkei csúcsállóak vagy levélhónaaljiak, egyesével vagy többesévek állók, az oldalsók ülők vagy igen rövid kocsányúak, a felsők hosszú nyelűek. A virágok világoskékek, csak a reggeli órákben nyílnak. Fészekpikkelyei kopaszak vagy mirigyesen pillásak, a külsők hegyesedők, a belsők kb háromszor rövidebbek a legfeljebb 2-5 cm hosszú virágoknál. A termés csap alakú, 2-3 mm hosszú, szine a világos- barnától a feketéig terjed. A bóbitája 8-10-szer rövidebb a termésnél vagy csaknem hiányzik.
Virágzás: Június-november.
Méret: 15-200cm
Élőhely: Parlagon, legelőkön közönséges
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: