TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Chelidonium majus L.
Magyar név:
Vérehulló fecskefű
Familia:
Papaveraceae
Család:
Mákfélék
Jellemzők: Chelidonium a görög chelidón = fecske szóból ered, mert addig virágzik, míg a fecskék itt vannak. Majus latinul = nagyobb.
Jellemző a növényre, hogy bárhol megsértve, narancssárga színű tejnedvet ereszt.
A növény évelő. Gyökerei rostszerűek, gyökértörzse húsos, hengeres kissé elágazó, többfejű és több szárat fejleszt.Szára 30-100 cm magas, egyenes, tompán szögletes, csomós, felső részén villásan elágazó, törékeny, kékeszöld, gyéren puhaszőrű, tövén gyapjas, belül csöves. Levelei váltakozó állásúak, puhák, színükön világoszöldek, fonákukon kékeszöld színűek, szőrösek, tőlevelei rózsás állásúak, hosszúnyelűek, szárlevelei rövidnyelűek vagy ülők. a levelek tövig szárnyasan szeldeltek, a szeletek részben nyelesek, hosszas ferde-tojásdadok, egyenlőtlenül durván csipkések. Virágzata 3-8 virágú ernyő, valójában ernyős forgó, az alsó virág alatt apró murvákkal. A virág bimbója visszás tojásdad, két csészelevele tojásdad, csónakszerű, zöldes, szőrös, már virágfakadáskor lehulló. A kinyílott virágnak 4 aranysárga színű, széles visszás tojásdad, 1-1.5 cm hosszú sziromlevele és sok, a szirmoknál rövidebb porzója van. Termője húsos, hengeres, bibeszála rövid, bibéje elmosódottan kétlebenyű. Termése hosszú hengeres, kopasz, becőszerű tok, 2 kopácsa éréskor alulról felfelé kovad. Nagyszámú magva ferdén tojásdad, fénylő fekete vagy sötét olajzöld, fehér, húsos dudorral.
Virágzás: Április-október.
Méret: 30-100cm
Élőhely: Erdők szélein, akácosokban, parlagon, kerítések mentén, kertekben, lakások körül előforduló közönséges gyomnövény.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: