TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Castanea sativa MILL.
Magyar név:
Szelídgesztenye
Familia:
Fagaceae
Család:
Bükkfafélék
Jellemzők: 20 m-ig megnövő, hengeres, alacsonyan vastag ágakra bomló törzsű fa. A fiatal kéreg vörösesbarna, fényes, sima, lenticellás, idősen sötétbarna, mélyen repedezett. Hosszú oldalgyökerei gyakran kiemelkednek a talajból. A hajtások barnák, lenticellásak, bordásak. A rügyek zöldesek, kiemelkedő levélalapon ülnek, tojásdadok, tompa csúcsúak. A levelek 10-15 cm hosszúak, lándzsásak, lekerekített vagy ék vállúak, szélük durván fűrészes, szálkás. A levél színe bőrnemű, haragoszöld, fonáka pelyhes. A virágzat 10-30 cm magas felálló, kétnemű füzér, ahol a termős virágok alul, a virágzat nagyrészét adó porzósvirágok felül helyezkednek el. A lepel halványsárga, a bibék vörösek. A termés makk, melyet 5-6 cm átmérőjű tövises kupacs borít, terméságazatban fejlődik.
Virágzás: Június-július.
Méret: 1-20m
Élőhely: Mészkerülő, üde lomberdőkben. Nyugat- és Dél-Magyarországon őshonos.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: