TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex vulpina L.
Magyar név:
Rókasás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: 30-80 cm magas, sűrűn gyepes évelő. Szára erőteljes, mereven felálló, 2-3 mm vastag, majdnem szárnyasan háromélű, felső részén erősen érdes. A tőlevél-hüvely sötét, rostos. A levéllemez 4-8 mm széles, sárgászöld, a szélein és a fonákér mentén igen érdes. A virágzat 5-10 sűrű, sokvirágú, gyakran bugásan álló füzérkékből áll, a füzérkék alján gyakran hosszú, murvásodó levelek állnak. A füzérkékban alul a termős, felül a porzós virágokat találjuk. A pelyvák többnyire vörösesbarnák, zöld csíkkal. A tömlő 4-5 mm hosszú, keskeny háromszög-tojásdad alakú. A tövén lekerekített, sárgásbarna, csak hátán hosszeres, csőre élelt. A bibe 2. A lapos- tojásdad termés 2 mm hosszú, barna színű.
Virágzás: Május-július.
Méret: 30-80cm
Élőhely: Mészkedvelő, síksági-hegyvidéki, eurázsiai (mediterrán) faj. Nedves, kövér, humuszos, anyag-, homok-, tőzeg-, és szikes talajokon ), mocsárréteken, vízpartokon, árkok vízlevezető csatornák mentén, ártereken, magassás társulásokban, nádasokban gyakran társulásalkotó faj. A mocsárréteken jellemző és gyakran uralkodó faj. Néha szikes laposokon, kőris-szilligetekben is megtaláljuk. Hazánkban mindenütt tömegesen előfordul.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: