TERRA Alapítvány

English version

Ha az alapítványról, terveinkről további információkat szeretne vagy javaslata, észrevétele van a honlappal kapcsolatban, írjon a Kapcsolja be a JavaScriptet az emailcím megtekintéséhez címre vagy levélben az alapítvány postacímére.

Ha az alapítványt bármilyen módon támogatni tudná céljai elérésében, kérjük a fenti e-mail címen vagy levélben vegye fel a kapcsolatot velünk.

Postacímünk:
TERRA Alapítvány
4030 Debrecen, Tátra u. 12.

Növény adatlap

Latin név:
Carex montana L.
Magyar név:
Hegyi sás
Familia:
Cyperaceae
Család:
Sásfélék
Jellemzők: Sűrűn gyepes, élénkzöld növény. Gyöktörzse vastag, fásodó, gyakran többszörösen elágazó, rajta az allevelek bomlásából származó vörösesbarna rostokkal. Szára 10-35 cm magas, három-, v. hatélű, a virágzat alatt kissé érdes, alul sima, oldalra hajló. Tövét vörösesbarna, barna, v. majdnem tiszta piros allevelek borítják, melyek később rostokra foszlanak. A levélhüvelyek is gyakran vöröses árnyalatúak. A nyelvecske kb 1 mm hosszúságú, tompa. A levéllemez 10-35 cm hosszú, 1.5-2.5 mm széles, puha, lapos, színén ritkásan szőrös, v. kopaszodó. Fokozatosan vékony csúcsba keskenyedik. A virágzat 1-2 cm hosszú, nagyon tömött, 1 porzós és 1-2 (ritkán 3) ülő termős füzérkéből áll. A virágzati murvalevél hártyás, pelyvaszerű, néha szálkaszerű csúccsal, alig hüvelyező. A porzós füzérke 1-2 cm hosszú, 2-3.5 mm széles, lándzsás, v. visszás-tojásdad. A termős füzérke 0.5-1 cm hosszú, gömbös, v. tojásdad, kevés virágú. A termős pelyva 3-5 mm hosszúságú, széles v. visszás-tojásdad, tompa, levágott, v. kicsípett csúcsú, sötétbarna, sötét vörösesbarna, v. vörösesfekete, fehéres, gyakran szálkaként kilépő középsávval és hártyás, pillás szegéllyel. A porzós pelyva 4-5 mm hosszúságú, visszás-tojásdad, elliptikus, v. visszáslándzsás, barna-vörösesbarna, hegyes, v. kihegyezett. A tömlő 3.5-4 mm hosszú, visszás-tojásdad-körtealakú, tompán háromélű, apró, puha szőrökkel, halványzöld, később sárgás, barnás, erezett, hirtelen keskenyedik rövid, kicsípett csőrbe. A bibék száma 3. A termés visszás-tojásdad, háromélű, nyeles.
Virágzás: Április-május.
Méret: 10-35cm
Élőhely: Gyertyános- és cseres-tölgyesekben, félszáraz gyepekben jellemző.
A projekt támogatói: Központi Környezetvédelmi Alap, Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány
Utoljára módosítva: 2011.03.28.

Design: